đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Vad ska du anvÀnda som inkorg?

| | | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2202 tecken)

PÄ Twitter kan du stjÀrnmÀrka tweets som ser intressanta ut. Motsvarande funktion finns i mÄnga RSS-lÀsare. Det kan vara lockande att anvÀnda dem för att skapa din inkorg. Skumma Twitterflödet och stjÀrnmÀrk det som verkar intressant, gör sedan om processen med RSS-lÀsaren. Problemet med den lösningen Àr att du dÄ inte har en utan tvÄ inkorgar. Dessutom kommer du sannolikt stöta pÄ saker som ser intressant ut pÄ annat hÄll. En kollega som skickar en lÀnk via e-post, ett föredrag pÄ Youtube som nÄgon tipsar om pÄ Facebook. Hur hanterar du det?

PÄ Twitter kan du stjÀrnmÀrka tweets som ser intressanta ut. Motsvarande funktion finns i mÄnga RSS-lÀsare. Det kan vara lockande att anvÀnda dem för att skapa din inkorg. Skumma Twitterflödet och stjÀrnmÀrk det som verkar intressant, gör sedan om processen med RSS-lÀsaren.

Problemet med den lösningen Àr att du dÄ inte har en utan tvÄ inkorgar. Dessutom kommer du sannolikt stöta pÄ saker som ser intressant ut pÄ annat hÄll. En kollega som skickar en lÀnk via e-post, ett föredrag pÄ Youtube som nÄgon tipsar om pÄ Facebook. Hur hanterar du det?

I förra blogginlÀgget om omvÀrldsbevakning argumenterade jag för att lösningen Àr en inkorg för allt som verkar intressant.

Men hur skapar du den?

Det finns Ă„tminstone tvĂ„ alternativ. Den enkla Ă€r e-post, att skicka lĂ€nkar av potentiellt intresse till dig sjĂ€lv – och spara dem i en sĂ€rskild mapp som du tömmer med jĂ€mna mellanrum. E-postlösningen har mĂ„nga fördelar. Den frĂ€msta Ă€r att e-post Ă€r ett universellt verktyg. De flesta appar dĂ€r du lĂ€ser och hittar information i mobiltelefon och pekplatta har en funktion för att skicka den aktuella lĂ€nken via e-post. Lika enkelt Ă€r det nĂ€r du sitter vid datorn.

Den andra, lite mer avancerade lösningen, Àr att anvÀnda nÄgon av nÀtets alla molntjÀnster för bokmÀrken och information. OcksÄ hÀr finns ofta möjlighet att spara lÀnkar direkt frÄn apparna i de bÀrbara prylarna. Fördelen jÀmfört med att anvÀnda e-posten Àr att det hÀr Àr tjÀnster som ocksÄ gÄr att anvÀnda som arkiv, för texter och dokument som du vill spara efter att du lÀst dem. Och att de, till skillnad frÄn e-posten, Àr byggda för ÀndamÄlet. Det innebÀr bland annat funktioner för att tagga innehÄllet med nyckelord sÄ att det blir enkelt att hitta igen i framtiden.

Att anvÀnda webblÀsarens funktioner för bokmÀrken som inkorg för det som kan vara intressant Àr ocksÄ ett alternativ, men inte lika smidigt som de andra tvÄ. Det Àr inte sjÀlvklart att bokmÀrkena i datorns webblÀsare synkas med bokmÀrkena i telefon och platta. Inte heller Àr det sÀkert att du bara anvÀnder en enda webblÀsare, kanske föredrar du Firefox i datorn och Chrome i telefonen. För det mesta Àr det inte heller lika enkelt att lÀgga till bokmÀrken i webblÀsaren frÄn andra appar. Ofta gÄr det att öppna en lÀnk frÄn Twitter-appen i mobilen i webblÀsaren och dÀrefter bokmÀrka den. Men jÀmfört med att skicka som mail eller spara till nÄgon av molntjÀnsterna för lÀnkar Àr det en mer bökig process.

Det hĂ€r Ă€r ett i en serie av blogginlĂ€gg som handlar om arbetet med en uppdaterad version av Internetguiden Flöden, kvitter och statusuppdateringar – om omvĂ€rldsbevakning pĂ„ nĂ€tet. Du kan lĂ€sa mer hĂ€r.